h

Het WMO-vervoer en de EU

25 maart 2024

Het WMO-vervoer en de EU

6 juni as. mogen we weer naar de stembus. Dit keer voor de Europese verkiezingen. De Socialistische Partij (SP) hoopt meer mensen naar de stembus te krijgen en is dan ook al druk met het verkiezingsprogramma en de voorbereiding van de komende campagne.

De opkomst voor de Europese verkiezingen in gemeente Noardeast-Fryslân was in 2019 slechts 38,5%, nog lager dan de landelijke opkomst van 41,9%. “Dat is best opmerkelijk als je bedenkt dat Europese wet- en regelgeving een steeds grotere invloed heeft op ons dagelijks leven. Denk aan onderwerpen als migratie; het gebruik van glyfosaat in de landbouw, of de verplichte aanbesteding van overheidsopdrachten; het raakt ons allemaal”, aldus Ilse van Loveren van SP werkgroep Noardeast-Fryslân.

De verplichte aanbesteding is op dit moment actueel in Noardeast-Fryslân als het gaat om het WMO- / regiovervoer. Dit jaar wordt de vervoerscentrale opnieuw aanbesteed en in 2025 start de aanbesteding voor vervoerders.

De vervoerscentrale wordt nu nog uitgevoerd door het commerciële Connexxion, een dochteronderneming van het Franse Transdev. 8 februari jl. is de gemeenteraad bijgepraat over de resultaten van het tevredenheidsonderzoek wat in 2023 is uitgevoerd onder reizigers. Wat blijkt? Reizigers zijn erg tevreden. Dus was de reactie vanuit de raad: “Jammer dat er opnieuw aanbesteed moet worden”. De aanbestedingsprocedure en een eventuele overdracht naar een ander bedrijf kost immers tijd en geld en kan leiden tot een verslechtering van de dienstverlening.

De SP zou graag zien dat er geen verplichte aanbesteding geldt voor overheidsopdrachten en dat het regiovervoer weer in publieke handen komt. “Door Europese wetgeving is dit nu onmogelijk terwijl een publiek vervoersbedrijf goedkoper is voor de gemeente; tot betere arbeidsvoorwaarden leidt voor werknemers; en meer zekerheid kan bieden voor vervoersbedrijven en reizigers”.

Dit is echter slechts één van de speerpunten uit het verkiezingsprogramma en de komende campagne.

In 2019 wist de SP op een paar duizend stemmen na geen zetel te behalen in het Europees Parlement. “Met een hogere opkomst hopen we op een beter resultaat. Vandaar dat we de komende verkiezingen en het belang hiervan nu al met enige regelmaat onder de aandacht willen brengen”.

Ilse van Loveren

Reactie toevoegen

U bent hier