h

Petitie tegen gaswinning

9 april 2021

Petitie tegen gaswinning

De SP komt - samen met andere partijen in Fryslân - in actie tegen extra gaswinning onder het motto "Gjin gegriem yn Fryske grûn!" Uit het zogenoemde Tietjerk-veld wil Vermilion tot 2050 nog 11,5 miljard extra kubieke meters gas winnen. Het gevolg is nog meer bodemdaling en nog meer kans op zwaardere aardbevingen in het gebied. De gemeenten Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel en Smallingerland hebben het Ministerie van Economische Zaken al per brief laten weten dat zij “onaangenaam verrast” zijn door de plannen en dat zij van mening zijn dat deze plannen niet moeten doorgaan.

Provincie
De provincie Fryslân heeft al jaren het standpunt dat nieuwe gaswinning niet wenselijk is en heeft dit ook in het “Manifest van Friese Overheden over Gas – en Zoutwinning” duidelijk uitgesproken. Helaas hebben de gemeenten en de provincie maar een beperkte rol bij de verlening van mijnbouwvergunningen. Volgens de Mijnwet worden gemeenten en provincies bij nieuwe (of aanpassingen van bestaande) vergunningen door het Ministerie slechts gevraagd om een advies te geven.

Bodemdaling
Het lijkt er op dat de terechte zorgen van inwoners over schade door bodemdaling en een grotere kans op aardbevingen nog steeds geen rol spelen bij de besluiten over de vergunningen door de Minister. Net zoals we zien bij andere grote, belangrijke onderwerken zoals de toeslagen-affaire én de rampzalige aanpak van de mijnbouwschade in Groningen. Het negeren van deze belangen van de inwoners bij het verlenen van nieuwe (of aangepaste) mijnbouwvergunningen doet het vertrouwen in die overheid wederom weinig goed.

Kabinetsformatie
Het is de hoogste tijd dat de overheid ophoudt met het op deze manier omgaan met de belangen van inwoners. De nieuwe Kabinetsformatie is een goede gelegenheid om de belofte van het huidige Kabinet eindelijk na te komen. Dus geen nieuwe vergunningen voor nieuwe gaswinning op het vaste land te verlenen en de bestaande gaswinning heel snel af te bouwen in plaats van te verlengen. Deze petitie zal dan ook ingebracht worden bij de Kabinetsformatie.

Kom yn aksje en tekenje de petysje:

Fryslân in actie tegen extra gaswinning. Gjin gegriem yn Fryske grûn! (avaaz.org)

Namens de SP Statenfractie,

Hanneke Goede en Michiel Schrier

(mede namens: FNP – D66 – GrienLinks – CDA - 50Plus – PvdA - PvdD - ChristenUnie yn Fryslân)

N.B. De bodemdaling rond Burgum is nu reeds 23 cm en zou op kunnen lopen tot 32 cm. In de buurgemeenten Dantumadiel en voormalig Kollumerland zal in deze nieuwe situatie ook bodemdaling plaatsvinden.

Reactie toevoegen

U bent hier