h

Elke Nederlander boom voor meer leefbaarheid

4 december 2019

Elke Nederlander boom voor meer leefbaarheid

17 miljoen bomen erbij, 1 voor elke Nederlander. SP-Kamerlid Frank Futselaar heeft het plan namens de SP ingediend in de Tweede Kamer, samen met GroenLinks. In totaal willen beide partijen 100.000 hectare bos bijplanten. Goed voor de biodiversiteit, klimaat en tegen stikstof.

'Het gaat al jaren slecht met de natuur in ons land', zegt Frank. 'Door slim bomen te planten kunnen we verschillende problemen tegelijk aanpakken: de achteruitgang van biodiversiteit, klimaat en stikstof. Bovendien maken we onze steden en dorpen er leefbaarder mee'.

Bomen geven ons zuurstof, schaduw en verkoeling. Tevens leveren ze een belangrijke bijdrage aan het oplossen van het klimaatprobleem.

Bestaande natuurgebieden kunnen worden versterkt, ook in het kader van de stikstofcrisis. De 100.000 hectare bos kan in 2030 2,4 megaton CO2 opslaan, dat loopt op tot 4 megaton in 2050. Dit is veel meer dan de 0,4 megaton die uit bosaanleg moet komen in het klimaataccoord.

Er zal een bosregeling moeten komen voor boeren, zodat zij met subsidie bomen kunnen aanplanten op hun land.
Het vergroenen van dorpen en steden bevordert tevens de leefbaarheid en het geluksgevoel van mensen.

Bekijk hier het plan op: www.sp.nl/bomenplan

Ook interessant: 'Bouwen met hout levert meer bos op' (VPRO Tegenlicht)
Circulair: Houtbouw documentaire (VPRO)
(i.p.v. biomassa verbranding/CO2)

Reactie toevoegen

U bent hier