h

SP: rol zorgverzekeraar bij Sionsberg misbruik macht

4 augustus 2016

SP: rol zorgverzekeraar bij Sionsberg misbruik macht

Foto: SP Dongeradeel
386 miljoen euro. Dat was in 2015 de winst van verzekeraar Achmea, waar ook zorgverzekering "De Friesland" (Achmea) onder valt. Blijkbaar is dat nog niet genoeg. Blijkbaar moet een klein, regionaal en gewaardeerd ziekenhuis zoals "Sionsberg" de nek om worden gedraaid voor nog meer winst en ten koste van de zorg. De bevolking uit Noordoost Friesland heeft dit ziekenhuis opgebouwd en vocht al meerdere keren, samen met artsen, verpleegkundigen en alle overige medewerkers, voor behoud van HUN ziekenhuis.

Zorgverzekeraar de Friesland/Achmea heeft geen boodschap aan de emoties van al deze mensen en verbreekt éénzijdig een contract; misbruik makend van de macht die zij als zorgverzekeraar hebben. Dit is de marktwerking op zijn top! De SP wil af van de macht van zorgverzekeraars. De SP wil niet dat er winst kan worden gemaakt in de zorg. De SP vind dat de zorg weer om de mensen moet draaien.

Gelukkig kan het anders.

In heel Nederland is nu een grote groep mensen die strijdt voor een Nationaal ZorgFonds*, zonder eigen risico. Want de afgelopen 20 jaar verschoof de zeggenschap over de zorg van het publiek en de zorgverleners naar de commerciële verzekeraars. Zij bepalen meer en meer wie welke zorg krijgt, en waar. Het was de bedoeling dat concurrentie tussen verzekeraars de zorg goedkoper zou maken. De werkelijkheid is dat de bureaucratie en de verspilling explosief zijn gegroeid.

Wij roepen de Friesland/Achmea op om zorg in Dokkum zeker te stellen en Sionsberg open te houden in de huidige vorm. Daar zijn ze tenslotte zorgverzekeraar voor. Wij vrezen echter dat zij hardleers zijn en geld weer boven mensen stelt. Geld wat zij verspillen aan winst, reclame, bonussen, dure managers en bureaucratie.
Daarom roepen wij alle mensen op het NationaalZorgFonds te steunen. Omdat het tijd wordt dat mensen de zorg terugeisen voor alle hardwerkende zorgverleners en mensen die zorg nodig hebben, zoals in Dokkum.

Renny van der Heide, Statenlid SP Fryslân

*Nationaal ZorgFonds is een initiatief van de SP en een brede maatschappelijke coalitie van mensen die zich uitspreken voor een beter zorgstelsel. Voor meer informatie: www.nationaalzorgfonds.nl

Reactie toevoegen

U bent hier