h

Biodiversiteit in Fryslân noodzakelijk

30 juni 2016

Biodiversiteit in Fryslân noodzakelijk

De biodiversiteit gaat hard achteruit; met een “race to the bottom” putten we onze bronnen en bodem uit ten koste van natuur, biodiversiteit en dus onze toekomst.

Een mooie blauwe lucht, prachtige groene weiden en wereldberoemde Friese koeien: een idyllisch beeld. 
Maar wie verder kijkt ziet vooral monotoon raaigrasland zonder vogels, insecten en andere dieren...
Industrieland.

SP Statenfractie voorzitter Fenna Feenstra: "We blijven ons zorgen maken over biodiversiteit en het uitputten van onze bodem. Alhoewel de reguliere landbouw stappen maakt naar een meer duurzame landbouw zien we nog steeds een grote achteruitgang van de biodiversiteit."

Feenstra: "Er moet meer onderzoeksgeld voor biodiversiteit en weidevogelbeheer, zodat we meer kennis opdoen over wat goed is voor weidevogel en boer. Beide moeten er voordeel van hebben. Dus biodiversiteit en een rijke bodem voor een robuuste landbouwtoekomst."

Professor Theunis Piersma richt zich op monitoring van overleving, verspreiding en voortplanting van de gruttopopulatie in Súdwestfryslân. 
Dit onderzoek richt zich op de gidssoort grutto, maar kan als graadmeter worden gezien voor de biodiversiteit in Friesland.
Het onderzoek is in 2004 al van start gegaan en zou 16 jaar duren, maar dreigt niet afgerond te kunnen worden zonder extra gelden.

Een SP amendement (m.m.v. FNP en PvdA) om Piersma financieel te steunen van 2017 tot 2020 werd in juni aangenomen in de Staten, waarmee het onderzoek kan worden afgerond.

Reactie toevoegen

U bent hier