h

SP voor stembureau's in Dongeradiel en Dantumadiel

23 januari 2016

SP voor stembureau's in Dongeradiel en Dantumadiel

De gemeenten Dongeradiel en Dantumadiel willen een aantal stembureau's sluiten bij verkiezingen, aldus Omrop Fryslân. In Dongeradiel zouden 7 van de 25 stembureau's verdwijnen, in Dantumadiel bijna de helft: 5 van de 12 bureau's ! SP'er Ronald van Raak heeft vragen gesteld aan de minister van Binnenlandse Zaken over deze gang van zaken.

Hieronder de vragen die Ronald van Raak van de SP heeft ingediend:

1. Klopt het dat in Dongeradiel en Dantumadiel veel minder stembureaus worden ingericht voor het referendum over Oekraïne? *
2. Kunt u verzekeren dat er in deze gemeenten geen kernen zijn die bij reguliere verkiezingen wel, maar nu geen stembureau hebben?
3. Hoe gaat u mensen helpen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn en nu moeilijker een stembureau kunnen bereiken?
4. In welke gemeenten worden eveneens minder stembureaus ingericht, om hoeveel stembureaus gaat dit en is hier sprake van kernen die zonder stembureau komen te zitten? Graag ontvang ik een overzicht.
5. Waarom staat u toe dat door het organiseren van minder stembureaus pogingen worden ondernomen om de gang naar de stembus voor mensen moeilijker te maken en de opkomst voor dit referendum te frustreren?6. Waarom worden voor de verkiezingen voor het Europees Parlement wel alle stembureaus ingericht en voor dit referendum over Europa niet, terwijl het Europees referendum van 2005 heeft laten zien dat de opkomst bij een Europees referendum mogelijk veel groter is?
7. Waarom bent u niet bereid om gemeenten alsnog voldoende geld te geven om op alle reguliere plaatsen stembureaus mogelijk te maken?

We zijn zeer benieuwd naar de antwoorden van de minister van Binnenlandse zaken ...

SP afd. Dongeradiel en Dantumadiel
 

* Informatie van site OmropFryslân.nl (Frysk)

Meer informatie: RTVNOF.nl (Nederlands).

Reactie toevoegen

U bent hier