h

Stop megastallen meteen

14 maart 2015

Stop megastallen meteen

De groei van het aantal megastallen moet meteen gestopt worden. De leefbaarheid op het platteland komt onder druk te staan: de menselijke én dierlijke maat moeten behouden blijven.

Een rapport van Alterra geeft aan dat het aantal megastallen sinds 2005 is verdrievoudigd.

De groei is het sterkst in Fryslân, Brabant en Gelderland. Hier staan per provincie al meer dan 100 megastallen.
Er dreigen al stallen te ontstaan van 35.000 varkens en 1 miljoen kippen. Dergelijke megastallen zouden in de plaats komen van zo’n 30 boerengezinsbedrijven. Tevens vormen ze een grote belasting voor de natuur, m.n. een groot mestoverschot op te weinig land.
En denk je bovendien eens in wat er gebeurt als in zo’n stal de vogelgriep uitbreekt.

Statenlid en lijsttrekker voor de SP Fenna Feenstra hierover: “Door de nieuwe melkvee regels ontstaan koeienstallen zonder weilanden. Dit is de trend die ik vrees voor de toekomst. Met name de provincie Fryslân zal hierdoor worden getroffen. Dat is triest, want de koe in de wei hoort bij het Fryske platteland."

Samen met SP Kamerlid Henk van Gerven pleit zij voor een noodwet om te voorkomen dat er na 1 april, bij het vervallen van het melkquotum, koeienstallen kunnen ontstaan zonder weilanden er om heen. De melkveehouderij moet grondgebonden blijven en de koe hoort in de wei.

De SP pleit voor een menselijke én dierlijke maat.

Reactie toevoegen

U bent hier