h

1 mei viering in Openlucht museum Nij Beets een feest van toen en nu

3 mei 2010

1 mei viering in Openlucht museum Nij Beets een feest van toen en nu

Strijd 1 mei viering"Marianne" strijdbaar met de rode vlag.

Een groot aantal mensen heeft op 1 mei gevolg gegeven aan de uitnodiging om aan de 1 mei viering van de SP en de PvdA in Nij Beets deel te nemen. Rond 7 uur ’s avonds verzamelden de belangstellenden zich in het openlucht museum. Ze werden verwelkomd met een kop koffie en accordeonmuziek, verzorgd door Willem Zijlstra, die ook in de pauze speelde en later het koor zou begeleiden.


Accordeonmuziek door Willem Zijlstra.


Hijsen van de rode vlag.

Om half 8 werd de rode vlag gehesen, waarna, volgen oude traditie, een dans om de meiboom werd gehouden. Na de dans om de meiboom legde Anja Dijkman van de FNV verbanden tussen de situatie vroeger en die van nu. Hierbij kwam vooral de afbraak van de sociale voorzieningen aan de orde en de strijd die gevoerd moet worden om dat wat goed is te kunnen behouden. Ideeën die elke rechtgeaarde socialist als muziek in de oren klonk.

Verder trad de bekende troubadour Andries Visser uit Beetsterzwaag met een aantal liedjes op en dat was toch wel een complete verrassing die door het publiek duidelijk op prijs werd gesteld.

De avond werd afgesloten met een optreden van museumkoor De Baggelbaksjongers. Onder het zingen van het Mariannelied kwamen de zangers en zangeressen binnen, vooraf gegaan door “Marianne”, die de rode vlag droeg.


Dansen om de meiboom.

Vervolgens zong het koor een aantal oude strijdliederen, voor velen een feest van herkenning. Uit volle borst werd ten slotte de Internationale mee gezongen. En met enige spijt werd daarmee de avond afgesloten, omdat men nog wel langer van het koor had willen genieten.

Kortom: een 1 meiviering, zoals die gevierd moet worden met een blik op het verleden, het heden en de toekomst. En opnieuw weten dat de strijd nog lang niet gestreden is en wij altijd op de barricaden zullen moeten blijven staan om de verworven rechten te verdedigen en om op te komen voor recht en gerechtigheid.

U bent hier