h

De baat gaat voor de kost uit

4 februari 2009

De baat gaat voor de kost uit

De kredietcrisis is niet echt ingewikkeld, tenzij U hebzucht, domheid, goklust en criminaliteit als gecompliceerd beschouwd. Niettemin is het heel lastig om alle factoren in een paar alinea's te beschrijven.
Een van de moeilijkst te vatten factoren die meespeelt is het derivaat ofwel het Waanzinnige Windhandelprodukt.
Derivaten zijn afgeleiden van handel in aandelen en obligaties. Stel, U koopt een bundeltje aandelen. U wilt uiteraard winst maken dus u koopt een verzekering die uit zal keren als uw aandelen kelderen i.p.v. stijgen - dat heet hedgen.
Een dergelijke verzekering op zich is een derivaat, maar er zijn nog veel meer soorten derivaten. En u voelt hem al op de klompen aankomen: als de aandelen massaal kelderen gaan de verzekeringmaatschappijen massaal failliet: vandaar dat Fortis niet te redden was...

Maar het kan nog veel gekker. U kunt ook domweg een verzekering kopen op ANDERMANS aandelen - dus terwijl u verder totaal geen belang heeft in het betrokken bedrijf. En aangezien u winst zal maken (de verzekering keert uit) als het bedrijf dat de aandelen uitgeeft failliet gaat, is het zaak dat bedrijf om zeep te helpen - alhoewel dat bij wet verboden is.

Zo'n constructie heet een put-optie en is ook een derivaat, en het zijn vooral de hedge-funds die dit soort piraterij via slimme constructies legaal bedrijven.

Grote hoeveelheden put-opties duiden op voorkennis en uiteraard bestaan er alarmsystemen die afgaan op het moment dat er een plotselinge piek in putopties op een bedrijf optreedt. Het computersysteem wat dit alarm zou moeten laten afgaan werkte en werkt altijd prima, behalve vlak voor 11 september 2001: er zijn miljoenen, zo niet miljarden dollars winst gemaakt op het komende verlies van Amerikaanse vliegmaatschappijen, maar de begunstigden zijn nooit openbaar gemaakt noch vervolgd, al ligt er nog steeds 4 miljoen te wachten op de eigenaar. Trekt u zelf uw conclusies...

Momenteel overstijgt de totale waarde van al deze derivaten de geschatte waarde van de ganse planeet met een factor 10: er ligt dus een bom van 60.000 miljard dollar (dat is $60.000.000.000.000) onder de beursvloeren EN onder uw pensioen of beleggingshypotheek. De voltallige mensheid kan deze krankzinnige *schuld* in geen 10 generaties afbetalen.

Uiteraard hebben de gokkers op de beurs de buit al binnen via het beruchte perverse bonussysteem en mag de maatschappij opdraaien voor de kosten, als deze megabom ontploft. En ontploffen doet hij, aan het eind van iedere maand, de komende jaren, als de verzekeringsgelden moeten worden uitgekeerd en er weer een bank of verzekeringsmaatschappij moet worden gered. Maar gaat u gerust slapen, want de waterhoofden die deze crisis hebben veroorzaakt zijn hard aan het werk om hem ook weer *op te lossen*, iets wat uiteraard onmogelijk is maar wel veel dure banen schept.

Tip: google "money as debt", met nederlandse ondertiteling, en de termen short selling en naked short selling... Zolang je zelf geen aandelen bezit is het werkelijk om je rot te lachen !

Carolien

U bent hier