h

SP: Verkoop Fryske Nuon aandelen onverstandig

19 oktober 2007

SP: Verkoop Fryske Nuon aandelen onverstandig

Gedeputeerde Staten van Fryslân en een gedeelte van Provinciale Staten willen mogelijkheden scheppen om de Fryske aandelen Nuon te verkopen op elk geschikt bevonden moment. De Statenfractie van de SP in Fryslân is hier fel tegen gekant en noemt deze gang van zaken zeer onverstandig. De fractie staat op het standpunt dat degenen in de Staten die zo graag van de aandelen af willen, zich laten verblinden door een pot met goud op het einde van de regenboog. Wat men daarbij vergeet is, naar mening van de SP, dat er verschillende nadelige gevolgen plaatsvinden als er daadwerkelijk wordt verkocht.

Fractievoorzitter Van de Kolk: “Ten eerste raakt men zeggenschap kwijt over Nuon en heeft Fryslân geen stem meer op de aandeelhoudersvergaderingen. Bijvoorbeeld om invloed uit te oefenen op de nu actuele kwestie van de nieuwe elektriciteitscentrale in de Eemshaven versus duurzame energieleveranciers, die stem gooit men dan weg. Fryslân zal bij verkoop alle beslissingen van Nuon lijdzaam over zich heen moeten laten komen en is dan aan de willekeur van het bedrijf overgeleverd. Ten tweede stopt de redelijk stabiele winstuitkering van Nuon d.m.v. dividend. Men hoeft geen helder licht te zijn om te beredeneren dat door de schaarste van energiebronnen de winst alleen maar groter zal gaan worden en dus zal de winstuitkering navenant stijgen, dat is nu al het geval. Bij verkoop lijkt het op het eerste gezicht wel aantrekkelijk om een groot bedrag ineens tot onze beschikking te krijgen maar dat is korte termijn denken.
Het weegt naar de mening van de SP niet op tegen het verlies van dividend en zeggenschap over Nuon op de lange duur. Deze verkoopplannen tonen maar weer eens aan dat het beter is om de nutsbedrijven in handen te laten van de centrale overheid die zonder winstoogmerk deze diensten aan de burger kan leveren. En dan is dat gedoe met onzinnig hoge topsalarissen, fusies en splitsing ook niet meer nodig en van de baan.”

U bent hier