h

Enquête gemeentelijke herindelingen in Fryslân

24 oktober 2007

Enquête gemeentelijke herindelingen in Fryslân

Vandaag start de Statenfractie van de SP met een provinciedekkende enquête over de voorgenomen gemeentelijke herindelingen die op stapel lijken te staan in heel Fryslân. Daarbij hebben de gemeenteraden en wethouders beslissingsbevoegdheid terwijl de SP van mening is dat bij een zo ingrijpend proces deze bevoegdheid bij de inwoners van de gemeenten behoort te liggen.

De eerste stap is het openstellen van een enquête op de site van de Statenfractie ( www.fryslan.sp.nl ). Ook zullen er in de loop van de volgende weken meer dan 100.000 enquêteformulieren verspreid gaan worden in alle gemeenten van Fryslân in even zovele huishoudens. Volgens de SP zal dit een representatief beeld gaan opleveren van wat de inwoners van Fryslân over herindelingen van hun gemeenten denken. De fractie stelt dat er al jaren voorbereidingen zijn getroffen die nu snel hun beslag moeten gaan krijgen in daadwerkelijke herindelingen. Een van de vragen van de enquête is dan ook of men voorstander is van een bindend referendum over deze kwestie.

Fractievoorzitter Van de Kolk: “Er wordt gesteld dat de besluitvorming over wel of niet herindelen nu “van onderop” plaatsvindt maar daar bedoeld men de gemeenteraden en colleges mee. Voor de SP betekent “van onderop”echter iets anders, namelijk dat eerst aan alle inwoners gevraagd wordt of zij wel of niet op een herindeling zitten te wachten. Den Haag is nu al jaren bezig zijn verantwoordelijkheid op de gemeenten af te wentelen maar geeft er slecht functionerende wetten bij en pleegt eigenlijk steeds meer verkapte bezuinigingen; waarom zou die houding na een herindeling veranderen? De bureaucratie zal ook niet afnemen. Deze zal alleen maar verschuiven van Den Haag naar de gemeenten toe en dus toenemen want het werk zal toch gedaan moeten worden. Dat kost de burger dus extra geld, die mensen zullen betaald moeten worden.

Tegelijkertijd zal de democratische controle hard afnemen en de vergrote gemeenten zullen verder van hun burgers af komen te staan. Dat wijst onderzoek uit. Wij maken ons zorgen omdat door schaalvergroting van gemeenten de eigenheid en menselijke maat nog verder zullen verdwijnen terwijl de problemen blijven liggen.

De mensen die het meest de gevolgen van een herindeling zullen ondervinden zijn uiteindelijk de inwoners van Fryslân. Zij hebben er dan ook recht op om de beslissing te mogen nemen. De SP wil daarom de mening peilen van alle Friese burgers en niet alleen van een select groepje bestuurders.”

(Voor informatie: Ad van de Kolk Fractievoorzitter SP te Fryslân. Tel.: 06-23706917.)

U bent hier