h

SP presenteert de "Beter Nederland begroting"

20 september 2007

SP presenteert de "Beter Nederland begroting"

SP Beter Nederland BegrotingPrinsjesdag (18 september): De eerste begroting van Balkenende IV mist het nieuwe elan dat het kabinet zelf bepleit, stelt SP-leider Jan Marijnissen. Het marktdenken moet uit de zorg, de schaalvergroting uit het onderwijs. En er is een gebrek aan lef om de graaicultuur en de armoede aan te pakken. Dit kabinet maakt het land niet beter en socialer.

De armoede kan veel beter worden bestreden en de zorg, het onderwijs en de koopkracht voor mensen met een bescheiden inkomen kunnen volgend jaar beter worden. Ook als wordt gestreefd naar hetzelfde begrotingsoverschot waar het kabinet op koerst. Dat toont de SP aan met de alternatieve begroting.

De SP zet de aanval in op de armoede in Nederland, onder meer door het sociaal minimum te verhogen. Ook de AOW-toeslag gaat omhoog voor mensen met een onvolledige AOW en niet of nauwelijks aanvullend pensioen.

De SP kiest daarnaast voor extra investeringen in onder meer de ouderenzorg, de jeugdzorg, de thuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg, waar de werkdruk aanzienlijk moet worden verlicht. Ook wordt gekozen voor investeringen in preventie en mantelzorg, uitgaven die tot structurele besparingen zullen leiden.

SP Beter Nederland Begroting (pdf bestand)

Centraal Plan Bureau (CPB) over de alternatieve SP begroting (pdf bestand)

U bent hier