h

SP steunt bewoners tegen sloop De Snikke Metslawier

12 juni 2007

SP steunt bewoners tegen sloop De Snikke Metslawier

Bewoners van appartementencomplex “de Snikke” hebben de hulp ingeroepen van SP afdeling “De Twa Dielen”. De bewoners willen er graag blijven wonen. Woning Corporatie Dongeradeel (WCD) heeft het plan opgevat om dit goed betaalbare en bewoonbare appartementencomplex te slopen, wegens "bouwkundige problemen" en "economische motieven", en er "commercieel aantrekkelijke" (oftewel dure) woningen voor in de plaats zetten.

Volgens SP De Twa Dielen worden de meningen van de bewoners wel erg makkelijk terzijde gelegd door de woningcorporatie. De WCD draagt feiten aan die in hun ogen de sloop rechtvaardigen, maar die wat de SP en meerdere instanties betreft, kant noch wal raken.
Zo werd de reden “bouwkundige problemen” na onderzoek van Ingenieursbureau Dokkum, al geheel de wereld uit geholpen. Hierna kwam de WCD aan met het argument: “economische motieven”. Dit mag ook nooit een reden zijn om een goede bouwkundig functioneel gebouw te slopen. Het slopen van “goedkopere woningen” die commercieel niet aantrekkelijk zijn, oftwel vervangen door duurdere, is een kunstgreep naar winstbejag.

SP De Twa Dielen vindt:
1e Er zijn al veel te weinig “betaalbare” woningen, vooral voor starters en jongeren die “op hun zelf willen gaan wonen”.
2e Bouwkundige problemen zijn niet aangetoond (onderzoek Ingenieursbureau Dokkum).
3e Economische gronden kunnen toch nooit een reden zijn, vooral geen aanvaardbare reden, om een goede bouwkundig functioneel gebouw te slopen.
4e De bestaande huurders zeggen nadrukkelijk in dit appartementencomplex te willen blijven wonen. De voormalige waslijst van klachten over de overlast van jeugd, is al jaren van de baan. Sinds de bierkeet is opgeruimd, is de overlast ook weg.

Bovenstaande argumenten zijn in een brief verstuurd naar het college van B&W Dongeradeel, waarin SP De Twa Dielen hoopt dat het college alle naar voren gebrachte feiten en de meningen en wensen van de bewoners aandachtig bestudeerd, en besluit om de WCD een sloopvergunning te weigeren.
Hierdoor hopen we dat de bewoners in hun goed betaalbare en bewoonbare appartementencomplex in Metslawier kunnen blijven wonen.

U bent hier