h

Hans van Heijningen: “Succes van de SP verplicht tot verdere strijd”

2 mei 2007

Hans van Heijningen: “Succes van de SP verplicht tot verdere strijd”

Zwaagwesteinde - De 1 mei bijeenkomst van de SP-afdelingen De Twa Dielen en Noordoost Fryslân werd door een behoorlijk aantal leden en niet-leden bezocht.
1 mei viering met Hans van Heijningen in Zwaagwesteinde

Nadat Janet Visser de bijeenkomst had geopend met een korte verklaring over de betekenis en de geschiedenis van de dag van de arbeid, kreeg Hans van Heijningen, algemeen secretaris van de SP het woord. Deze hield een inleiding een inleiding over de geschiedenis van de socialistische beweging. Hij wees er op dat Fryslân een rijke socialistische geschiedenis kent met voormannen, zoals Domela Nieuwenhuis en Pieter Jelles Troelstra. Daarbij ging Van Heijningen uitgebreid op die geschiedenis in, met een terugblik op de onmenselijke toestanden in het verleden. Met als reactie daarop de succesvolle strijd voor ondermeer de 8-urige werkdag, het algemeen kiesrecht, goede gezondheidszorg, goed onderwijs en betere arbeidsomstandigheden.

Na de verdere ontwikkeling van en de verschillen tussen socialisme en communisme te hebben belicht, kwam Van Heijningen te spreken over de jaren ’70 waarin het neoliberalisme op kwam. De economie ontwikkelde zich stormachtig, nationaal en wereldwijd. Maar dit had ook een ander gevolg: tweedeling in de maatschappij en uitsluiting van mensen. En daarbij kwam de sociaaldemocratie voor een dilemma te staan: aanpassen of opnieuw beginnen. De P.v.d.A. koos voor het eerste en schudde onder Kok de ideologische veren af. Een ontwikkeling, waardoor de P.v.d.A. in een crisis terecht kwam en er links een vacuüm ontstond. Dit vacuüm werd opgevuld door de SP, die nu de derde partij van Nederland is.

1 mei viering met Hans van Heijningen in Zwaagwesteinde
Een behoorlijke opkomst in de Old Dutch in Zwaagwesteinde.

De spreker liet er geen twijfel over bestaan: de SP is in opmars en heeft zich in de samenleving een plaats veroverd, die niet meer genegeerd kan worden. In de visie van Van Heijningen heeft het socialisme nog alle reden van bestaan en zijn er meerdere tekenen die hier op wijzen. Ook wereldwijd als je o.m. kijkt naar de ontwikkelingen in Latijns-Amerika, waar links in meerdere landen in opmars is en hier en daar ook de meerderheid heeft. Voor de toekomst betekent die ontwikkeling wel dat het socialisme nieuwe antwoorden moet vinden op de oude vraag: socialisme of barbarij. En daarbij neemt de SP een belangrijke plaats in en is zij van de beste oppositiepartij tot een partij geworden die in staat is mee te regeren. De spreker wees in dit verband op het feit dat de SP in meerdere gemeenten mee bestuurt en dat voortreffelijk doet. Maar dit betekent niet, zo stelde de algemeen secretaris, dat men op zijn lauweren kan gaan rusten: de SP heeft de plicht om door te gaan met haar strijd voor een betere, een socialere samenleving.

 tevens aandacht voor problematiek
Afdeling Noordoost Fryslân en Hans van Heijningen: aandacht voor persoonlijke problemen met instanties.

Na de toespraak van de heer Van Heijningen werd o.l.v. Taeke Visser nog een tijdlang intensief gediscussieerd aan de hand van een aantal vragen van het publiek over ondermeer de deelname aan de regering, de linkse samenwerking, gelijke uitkeringen voor iedereen, strafkortingen, enz. De avond werd afgesloten door Auke Veenstra met een dankwoord en een blijk van waardering voor Hans van Heijningen. Het duo Willem en Aukje verzorgde op voortreffelijke wijze de muzikale omlijsting van deze geslaagde 1 meiviering.

1 mei viering met Aukje en Willem in Zwaagwesteinde
Aukje en Willem brachten veel mooie nummers ten gehore.

U bent hier