h

Verhoog het minimumloon

15 januari 2020

Verhoog het minimumloon

Het gaat ontzettend goed met onze economie. Er is ruim 10 miljard euro over op de Nederlandse begroting. Het aantal miljonairs is weer gestegen. Winstuitkeringen aan aandeelhouders ook, maar tegelijkertijd leven in ons land bijna 600.000 gezinnen in armoede. 

Daaronder bevinden zich 260.000 kinderen, blijkt uit onderzoek van het CBS, evenveel als vorig jaar. Waarom neemt de armoede niet af? Dat is het gevolg van bikkelharde politieke keuzes.

Het is de prijs van vier decennia neoliberaal beleid. Waarbij bedrijven, ceo’s en aandeelhouders in de watten worden gelegd en grote winsten incasseren, terwijl de arbeiders het mogen doen met een zeer karig inkomen. En vaak parttime en flex zonder opbouw van sociale zekerheden, welke ook de afgelopen jaren zijn afgebroken door dit beleid. Dit is oneerlijk en onrechtvaardig.

Als we dit probleem de wereld uit willen helpen, dan is er dus ook politieke actie nodig.

Daarom pleiten wij voor een verhoging van het minimumloon. Dat heeft allerlei voordelen. De koopkracht neemt toe, om te beginnen voor de laagste inkomens.

Daarnaast zullen meer lonen stijgen als het minimum omhoog gaat. Dat wordt hoog tijd na veertig jaar waarin de lonen nauwelijks zijn gestegen. Wat ons betreft is het tijd voor een nieuwe economie, waarin iedereen zijn eerlijke deel krijgt. Een hoger minimumloon is niet alleen rechtvaardig, het is ook haalbaar en betaalbaar.

Dat blijkt uit onderzoek van SEOR (Erasmus Universiteit), klik hier.

Kijk ook bij de FNV actie voor een verhoging van 10 naar 14 euro per uur: www.voor14.nl

Reactie toevoegen

U bent hier