h

Zorgpremie op nul en zorg naar draagkracht

13 november 2019

Zorgpremie op nul en zorg naar draagkracht

Gisteren zijn de zorgpremies weer per post bezorgd en bekend gemaakt aan de burgers. Als het aan de SP ligt dan hebben we de zorgverzekeraars niet meer nodig; de zorgpremie gaat op nul en wordt de zorg betaald naar draagkracht. Zo’n driekwart van de huishoudens is daardoor flink beter af. Het CPB heeft dit ook doorgerekend.

Het Nederlandse zorgstelsel moet flink op de schop. Sinds 2006 is de basiszorg 446,- euro duurder geworden, een stijging van 47 procent. Het eigen risico was vanaf het begin in 2008 nog 150,- en is verdubbeld naar 385,- nu.
De SP wil dat de zorgkosten niet meer vanuit de premies worden betaald, maar vanuit de belastingen. Waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Nu is een gezin met een modaal inkomen 20% meer kwijt dan iemand met het hoogste inkomen, 11%. Dat is onrechtvaardig.

Daarom wil de SP een Nationaal ZorgFonds, waar de zorgkosten via de belastingen eerlijk en rechtvaardig worden verdeeld. Geen marktwerking meer met peperdure premies van de zorgverzekeraars. De zorg is geen markt!
Door de rekening van de zorg eerlijker te verdelen gaan de midden- en lage inkomens er stevig op vooruit, en dragen de hoogste inkomens juist wat meer bij.

Meer informatie:
Doorrekening van het CPB (Centraal Plan Bureau).
Rechtvaardige zorg door de SP.
Zorgstelsel en zorgstandpunten van de SP.

Reactie toevoegen

U bent hier