h

Staking ziekenhuizen strijd voor goede zorg

20 november 2019

Staking ziekenhuizen strijd voor goede zorg

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis is er vandaag een landelijke staking in onze ziekenhuizen. Mensen in de zorg werken met hun hart. Als die het werk neerleggen dan weet je een ding zeker: dan is het echt flink mis. En het is ook echt mis in de zorg. Want hoe frustrerend is het als je voor mensen wilt zorgen, een opleiding hebt gehad en keihard je best doet, maar je simpelweg gewoon te weinig tijd en collega's hebt om het werk goed te doen?

Aldus Lilian Marijnissen. Klik hier voor een filmpje.
 
Zelf heb ik jarenlang in de zorg met medewerkers uit de ouderenzorg gestreden voor betere zorg, minder werkdruk en meer waardering. Met eigen ogen zag ik hoe zorgmedewerkers zich, door het grote tekort aan collega's, een slag in de rondte werken om toch iedereen te kunnen helpen. Want je gaat niet naar huis als je weet dat het werk nog niet gedaan is.

Vandaag was ik in het Westeinde ziekenhuis en zag ik precies hetzelfde. Er werd gelachen en gehuild: mensen voelen zich zo betrokken bij hun vak en bij de patiënt. Eerder vroegen wij al om een fatsoenlijk salaris mogelijk te maken, maar de meerderheid van de Tweede Kamer stemde hier tegen. Natuurlijk blijven we doorgaan. Wij willen dat er geld ter beschikking komt voor een loonsverhoging van vijf procent om zorgmedewerkers de waardering te geven die ze verdienen en meer collega's aan te kunnen nemen.

Want het is tijd voor een overheid die aan de kant van de mensen staat. Samen met de boeren, de bouwers en de leraren delen de zorgmedewerkers de verontwaardiging dat zij niet een eerlijk deel van de welvaart krijgen, maar dat zij de prijs betalen. Maar ze hebben meer met elkaar gemeen: als ze samen opstaan is echte verandering mogelijk. En natuurlijk steunen wij hen.

Met vriendelijke groet,

Lilian Marijnissen
Fractievoorzitter SP Tweede Kamer

Reactie toevoegen

U bent hier