h

Waddenramp door containerschip

13 februari 2019

Waddenramp door containerschip

Het containerschip MSC Zoe verloor begin januari minstens 345 containers (!) boven de Waddeneilanden. Op o.a. Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog spoelde lading aan, maar ook op de dijk van Noardeast-Fryslan, klein en groot plastic enz. Momenteel leggen veel zeekoeten op zee het loodje... Een ecologische ramp ligt op de loer.

Gisteren nam SP-Kamerlid Frank Futselaar een IKEA-theelichtje mee naar de Tweede Kamer. Het kwam uit een zak vol met rotzooi geraapt uit de kwelders van de Waddenkust, samen met schoonmaakdoekjes, zeeppompjes en kinderschoenen afkomstig van containerschip MSC Zoe.

Via Futselaar bedankte Natuurminister Carola Schouten de vele vrijwilligers die zich na de ramp langs de kust dagenlang hadden ingezet om de troep op te ruimen.

Maar er liggen nog vele containers op de zeebodem, tikkende tijdbommen... En wat ligt er nog meer allemaal in de Noordzee en Waddenzee...

Ecologisch is het nog niet te overzien, maar de gevolgen zijn echt dramatisch.

Minister Schouten komt eind maart met een eerste brief over de Waddenkust en de impact voor de natuur. Ze hoopt dan ook helderheid te hebben over de doodsoorzaak van de vele zeekoeten tegen die tijd.

Reactie toevoegen

U bent hier