h

SP tegen fracking NAM in Kollumerland

8 april 2017

SP tegen fracking NAM in Kollumerland

De NAM is van plan om in het gasveld Pieterzijl (onder Warfstermolen, Munnekezijl en Pieterzijl), op een nieuwe locatie, gebruik te maken van de zogenaamde frackingmethode, waarbij in de ondergrond chemicaliën, water en keramiekkorrels worden ingespoten.

Zo heeft de SP Statenfractie vernomen. Statenlid Machiel Aarten: ”Ongeveer de helft tot 70% van de miljoenen liters vloeistof die gebruikt worden, komt weer terug omhoog. Dit afvalwater moet schoongemaakt worden. Er zitten behalve chemicaliën ook methaanresten in en de kans op radioactiviteit is verhoogd. Wij vragen ons als SP af of de veiligheid hierbij in het geding is.”

Gezien het voorgaande heeft de SP schriftelijke vragen opgesteld voor het college van Gedeputeerde Staten, meer in het bijzonder portefeuillehouder Michiel Schrier:

01. Is de gedeputeerde van het bovenstaande op de hoogte?
02. Kan de gedeputeerde aangeven welke chemicaliën er precies worden gebruikt?
03. Is de regelgeving omtrent de toegestane chemicaliën voldoende om de veiligheid te garanderen?
04. Wat zijn de risico’s van deze chemicaliën?
05. Wordt er geboord in een gebied waar ook drinkwater wordt gewonnen?
06. Kunnen deze chemicaliën het grond- en drinkwater vervuilen?
07. Welk bedrijf gaat de schoonmaakacties uitvoeren?
08. Kan de gedeputeerde aangeven dat het frackingwater niet in de ondergrond wordt gepompt?
09. Boven de grond kunnen fouten gemaakt worden of lekkages ontstaan tijdens het mengen van de chemicaliën of de opslag ervan; kan de gedeputeerde aangeven of hier voldoende toezicht op is?
10. Hoe gaat de gedeputeerde er voor zorgen dat omwonenden voldoende en onafhankelijk geïnformeerd worden over de risico’s?
11. Gaat de gedeputeerde er voor zorgen dat er nulmetingen plaatsvinden en dat er, indien daarom verzocht wordt, ook tiltmeters worden geplaatst?

We hopen dat de NAM tot inzicht komt en stopt met deze fracking plannen op het grensgebied van Friesland en Groningen. En Warfstermolen en Munnekezijl in de gemeente Kollumerland (Friesland), Pieterzijl in gemeente De Marne (Groningen), en omgeving, gevrijwaard blijven van de mogelijke gevolgen.

Reactie toevoegen

U bent hier