h

Tegen gasboringen met Schier Exit op Omrop Fryslan

21 maart 2017

Tegen gasboringen met Schier Exit op Omrop Fryslan

In het weekend was de documentaire Schier Exit van Omrop Fryslan te zien over het plan van Engie om gas te boren bij Schiermonnikoog. De eilanders die daar tegen waren verenigden zich in Werkgroep Horizon Schiermonnikoog. Op 15 februari maakte energiebedrijf Engie bekend zijn vergunning voor proefboringen naar gas voor de kust van Schiermonnikoog in te leveren. Een historisch, uniek en opzienbarend besluit. Hiermee kwam onverwacht een eind aan een strijd van ruim drie jaar.

Vorig jaar kwam er steun van 17 natuur- en milieuorganisaties en werd de 'Brede Coalitie tegen Boren voor Schiermonnikoog' gevormd. De Waddenvereniging, Natuurmonumenten, Urgenda, Milieudefensie en de Werkgroep Horizon waren de trekkers van deze unieke coalitie, die met elkaar 2,5 miljoen liefhebbers van de Wadden vertegenwoordigt. De coalitie vreesde bodemdaling in dit kwetsbare Werelderfgoed. En ongelukken en chemische verontreiniging zouden catastrofale gevolgen hebben voor het leven in de Waddenzee.

De Werkgroep Horizon Schiermonnikoog voerde vertrouwelijke gesprekken met Engie, onder de codenaam 'Schier Exit'. In Fryslân DOK een verslag van hoe een klein eiland een grote Franse multinational op andere gedachten bracht.

Fryslân DOK: Skier Exit (Schier Exit)
Zaterdag 18 maart om 15.30 uur en zondag 19 maart om 13.00 uur op NPO 2. Zondag 19 maart om 17.00 uur en daarna vanaf 18.00 uur ieder uur bij Omrop Fryslân.

Uitzending gemist? Klik hier om het online te bekijken.

Reactie toevoegen

U bent hier