h

Laat Friesland niet zakken bezorgd om gaswinning

5 oktober 2016

Laat Friesland niet zakken bezorgd om gaswinning

Werkgroep Laat Friesland niet zakken is zeer bezorgd over de voorgenomen gaswinning van de NAM bij Ternaard onder beschermd natuurgebied de Waddenzee. Machiel Aarten, lid van de werkgroep en van de SP in de Provinciale Staten van Fryslan, heeft een brief geschreven aan Gemeente Dongeradeel. Hieronder de brief. 

Geachte bewoners, (door bewoners gekozen) Raadsleden, Burgemeester en Wethouders DONGERADEEL,

Werkgroep LAATFRIESLANDNIETZAKKEN is zeer bezorgd.
De Nederlandse Aardoliemaatschappij B.V. (NAM) wil een productieboring naar het gasveld Ternaard gaan uitvoeren. Dit gasveld ligt op 3 kilometer diepte ten noorden van het dorp Ternaard in de gemeente Dongeradeel. Een klein deel van dit gasveld ligt onder land. Het grootste deel van dit gasveld ligt onder de Waddenzee(!!!) onder het kombergingsgebied ‘Pinkegat’. Als de boring succesvol is, wil NAM het gas uit het Ternaard gasveld winnen. Hiervoor moet een nieuwe pijpleiding worden aangelegd vanaf de productielocatie naar de bestaande NAM-locatie Moddergat.
Het grootste deel van het te winnen gas ligt onder de Waddenzee, werelderfgoed!! Om op de Werelderfgoedlijst van Unesco te komen moet een gebied heel bijzonder zijn. Het moet unieke natuurwaarden bezitten, intact zijn en verzekerd zijn van een goede bescherming.
Geachte raadsleden, Burgemeester en Wethouders,
Wij hebben gehoord dat u van plan bent om de aanvraag van de NAM te honoreren, om proefgasboringen toe te staan bij Ternaard en daarvoor de bouw van een gasboorinstallatie toe te staan.
Dit ondanks het feit dat Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten van Fryslân zich eerder al hebben uitgesproken tegen nieuwe gaswinning. Daar hebben wij zorgen over en we hebben er bedenkingen tegen. Wij vragen u dan ook, ons te horen in onze zorgen en bedenkingen, voordat u een besluit neemt. Wij willen graag een afspraak met u maken om tijdig onze zorgen en bedenkingen toe te lichten, zodat u deze mee kunt overwegen bij het nemen van uw besluit.
Bij de winning en het transport van aardgas komen grote hoeveelheden van het schadelijke broeikasgas methaan vrij. De NAM zegt daar niets over, terwijl een kwart tot een derde van alle methaanuitstoot afkomstig is van de energiesector.
We zijn bang voor schade aan eigendommen door verzakkingen en/of aardbevingen.
U heeft nog geen second opinion aangevraagd / laten uitvoeren om de risico’s van aardbevingen en verzakkingen in beeld te brengen.
U heeft nog geen toezeggingen van NAM tav fatsoenlijke nulmetingen en omgekeerde bewijslast.
Huizen zullen langer te koop staan, en huizen zullen minder waard zijn in gebieden waar gas wordt geboord;
De plannen zullen mogelijk nadelig zijn voor inkomsten / broodwinning in de sector toerisme en recreatie De plannen kunnen nadelig zijn voor de recreatieve ontwikkeling (wandel-, fiets- en vaartochten) van de omgeving;
De plannen zijn nadelig voor de uitstraling van onze eigen woon- en leefomgeving.
We vinden dat er geen noodzaak is om nog langer fossiele brandstof te gebruiken en de nadelen daarvan groter zijn dan de voordelen ervan.

De gemeente hoort open te communiceren met de bewoners zodat we ons voldoende kunnen laten informeren over wat er speelt en in hoeverre dit ons raakt;
Onlangs hebben raadsleden, burgemeester en wethouders van Opsterland nee!!! Gezegd tegen de plannen van Vermilion om een proefgasboring te doen bij Nij Beets.
Maar de gaswinning en de ontwikkeling van nieuwe gaswinplannen door oa Vermilion en de NAM op andere locaties gaat gewoon door, er komen nieuwe gaswingebieden bij. Heel veel burgers zijn ongerust. We hebben allemaal kunnen zien hoe de NAM in Groningen grote delen van de provincie heeft veranderd in een rampgebied en de bewoners in de kou laat staan
Onze Waddenzee is in gevaar door bodemverzakkingen als gevolg van gaswinning.
Gaan de raadsleden van Dongeradeel lessen trekken uit wat er in Groningen is gebeurd?
Gaat de Gemeenteraad meewerken aan de provinciale doelstellingen om ons Fryslan zo snel mogelijk fossielvrij te maken?
Laat de burgers niet zitten met de te verwachten problemen met betrekking tot bodemdalingen en/of aardverschuivingen. Het is onacceptabel dat o a de NAM over een periode van 10/15 jaar miljarden euro’s verdient en onze Friese inwoners de problemen als gevolg van bodemdalingen en/of aardverschuivingen op hun bord krijgen.
Leg u niet neer bij: Den Haag beslist , wij hebben eigenlijk niets te zeggen
Situaties die zich nu in Groningen voordoen willen we niet in Friesland. Als goede volksvertegenwoordigers moet u de belangen van de bewoners zeker stellen. met een nulmeting en afdekking van alle eventuele schades die als gevolg van de gaswinning kunnen ontstaan.Gezien de ervaringen in het Groningse, blijkt wel dat we weinig vertrouwen kunnen hebben in allerlei fraaie uitlatingen van de NAM.
De gasboring neemt een behoorlijk aantal risico’s met zich mee. Conclusie van LAATFRIESLANDNIETZAKKEN: niet aan beginnen! Om de meningen te peilen kunt u als inwoners van Ternaard uw mening geven over  de voorgenomen gasboringen op onze facebookpagina LAATFRIESLANDNIETZAKKEN .

 

Namens de werkgroep LAATFRIESLANDNIETZAKKEN,
Machiel Aarten
m.aarten@fryslan.nl

Reactie toevoegen

U bent hier