h

Sionsberg: een verademing!

14 september 2016

Sionsberg: een verademing!

Een tijdje terug ben ik door m’n rug gegaan. Dus naar de huisarts. Er moesten foto’s van m’n rug worden gemaakt. Omdat ik in Gytsjerk woon, kreeg ik de keus: naar het MCL in Leeuwarden of naar De Sionsberg in Dokkum. Een afspraak in het MCL zou wel een paar dagen duren, De Sionsberg kon ik zo heen.

Dat laatste verbaasde ik me over; hoefde ik dan echt geen afspraak te maken? Nee, dus. Het MCL ken ik: bellen, doorverboden worden, drie keer je verhaal doen, weer doorverbonden worden, afspraak maken, drie dagen wachten en dan nog eens wachten wanneer je eenmaal op de afspraak bent.  Dus ging ik naar Dokkum.

Het was de eerste keer dat ik naar De Sionsberg ging. Maar wat een verademing! Gewoon met m’n verwijsbrief naar de balie, direct doorlopen naar de afdeling, foto maken, klaar. Binnen een kwartier stond ik weer buiten. Laagdrempelig, ongedwongen, echt verfrissend. Dat is voor mij echt toegankelijke zorg. Dat is De Sionsberg.

Zorgverzekeraar De Friesland vindt het bovenstaande blijkbaar geen goede zorg. De Friesland heeft het contract met De Sionsberg eenzijdig opgezegd en komt ook nog eens met nieuwe zorgaanbieders op de proppen. Wat is dan de waarde van een contract nog? De huidige eigenaren van De Sionsberg hebben al heel veel bereikt en zouden nog veel meer willen, maar De Friesland wil hier simpelweg niet voor betalen. Niemand in de regio weet nog waar hij toe is. En dat allemaal vanwege die zogenaamde marktwerking. Bij de introductie daarvan werd beweerd dat door concurrentie alle zorg goedkoper zou worden en dat het aanbod van zorg groter zou worden. Het tegendeel is gebleken: het aanbod van zorg is verminderd en alles is alleen maar duurder geworden. Iedereen ziet toch dat marktwerking in de zorg niet werkt; waarom gaan we er dan eigenlijk nog mee door?

Er is maar één oplossing: stop met de marktwerking in de zorg. De winsten die de zorgverzekeraars maken, die belachelijk hoge salarissen van overbodige managers en bestuurders, al dat geld kan dan gewoon weer worden gestoken in de zorg voor de mensen. Als de markt de verantwoordelijkheid voor goede en bereikbare zorg  niet aan kan dan moet de overheid die verantwoordelijkheid terugnemen. Kijk eens naar het alternatief voor een Nationaal Zorgfonds. Het is het gesprek van de dag op TV en in de kranten. Het wordt tijd dat Den Haag eindelijk eens gaat luisteren. 

Durk van der Meulen
medewerker SP Statenfractie Fryslân

(P.S. Dit artikel heeft ook als opiniestuk in de Leeuwarder Courant gestaan van vrijdag 9 september jl.)

Reactie toevoegen

U bent hier