h

Kamervragen Leijten over situatie Sionsberg

3 augustus 2016

Kamervragen Leijten over situatie Sionsberg

Renske Leijten van de SP stelt, ondersteund door Henk van Gerven, Kamervragen n.a.v. het bericht dat zorgverzekeraar De Friesland-Achmea het contract op heeft gezegd met Sionsberg te Dokkum. En dat daardoor de positie van dit ziekenhuis zou wankelen, zoals dit op 1 augustus in de LC werd gemeld.

Leijten wil van minister Schippers weten:

Vraag 1 Wat is uw reactie op het bericht dat het voortbestaan van ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum opnieuw in gevaar is doordat zorgverzekeraar De Friesland-Achmea het contract met de instelling heeft opgezegd?

Vraag 2 Wat vindt u ervan dat door toedoen van De Friesland-Achmea het voortbestaan van De Sionsberg wordt bedreigd, terwijl de wachtlijsten voor de ziekenhuizen in de omgeving van Dokkum nu al zijn toegenomen en bovendien in bepaalde gevallen de Treeknorm wordt overschreden?

Vraag 3 Vindt u het geen democratisch tekort dat de gemeenschap van Dokkum al meerdere keren heeft aangegeven dat zij hun ziekenhuis willen behouden, maar dat de zorgverzekeraar De Friesland-Achmea daar volkomen lak aan heeft? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 4 Is het waar dat zorgverzekeraar De Friesland-Achmea de voor vijf jaar gemaakte afspraken nu alweer open wil breken? Zo ja, is er in dat geval sprake van contractbreuk? Kan De Sionsberg hen op juridische gronden aan de gemaakte afspraken houden?

Vraag 5 Is het waar dat zorgverzekeraar De Friesland-Achmea aanstuurt op versobering van De Sionsberg? Hoe ziet u dit in relatie tot de toenemende wachtlijs-ten? Bent u bereid hier De Friesland-Achmea op aan te spreken? Zo nee, waarom niet?

Vraag 6 Kunt u zich nog uw volgende uitspraak herinneren: "Het is van groot belang dat de kwaliteit van de zorgvoorzieningen in krimpregio’s hoog gehouden wordt om ook de leefbaarheid te behouden"? Hoe gaat u ervoor zorgen dat de voorzieningen op peil blijven?

Vraag 7 Kunt u zich nog uw volgende uitspraak herinneren: "Verzekeraars moeten ervoor zorgen dat hun verzekerden binnen de Treeknormen geholpen worden. Dat is onderdeel van hun zorgplicht en daar houd ik ze aan"? Hoe gaat u hen hier aan houden?

Vraag 8 Welke concrete maatregelen neemt u of neemt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om af te dwingen dat zorgverzekeraar De Friesland-Achmea zijn zorgplicht nakomt?

Vraag 9 Kunt u zich nog uw volgende uitspraak herinneren: "Het is aan de zorgverze-keraar om ervoor te zorgen dat de patiënten goede zorg binnen redelijke afstand en binnen redelijke tijd in de regio kunnen krijgen"? Hoe gaat u ervoor zorgen dat De Friesland-Achmea zijn zorgplicht nakomt?

Vraag 10 Kunt u zich nog uw volgende uitspraak herinneren: "Die normen moeten ook goed worden ingevuld door verzekeraars in overleg met stakeholders in regio’s waar dat aan de orde is"? Welke normen heeft De Friesland-Achmea met welke stakeholders afgesproken voor "redelijke afstand" en "redelijke tijd"?

Vraag 11 Bent u bereid het voortbestaan van De Sionsberg en daarmee goede en bereikbare ziekenhuiszorg in Dokkum te garanderen? Kunt u uw antwoord toelichten?

Wij zijn als SP zeer benieuwd naar de antwoorden van minister Schippers. Wij hopen dat zij De Friesland-Achmea op de vingers tikt i.v.m. de zorgplicht voor onze regio  en het zorgcontract wat de zorgverzekeraar voor 5 jaar is aangegaan met Sionsberg.

Reactie toevoegen

U bent hier