h

Socialistische Partij Noordoost Fryslân neemt niet deel aan de raadsverkiezingen, maar blijft wel de “waakhond buiten de deur.”

31 december 2005

Socialistische Partij Noordoost Fryslân neemt niet deel aan de raadsverkiezingen, maar blijft wel de “waakhond buiten de deur.”

Het dagelijks bestuur van de Socialistische Partij in Noordoost Fryslân heeft bekend gemaakt, dat deze partij in maart 2006 niet zal deelnemen aan de raadsverkiezingen in Achtkarspelen en Kollumerland. Voorzitter Auke Veenstra deelde desgevraagd mee, dat het afdelingsbestuur de afgelopen tijd voor een moeilijke afweging stond, maar er uiteindelijk voor gekozen heeft om af te zien van deelname.

Een en ander in nauw overleg met het landelijke partijbestuur, dat in dezen altijd ook een belangrijke adviserende stem heeft. Op de vraag, of het niet deelnemen aan deze verkiezingen te maken zou kunnen hebben met het ontbreken van geschikte kandidaten kwam als antwoord: “Dat is nu juist het probleem. We hebben wel geschikte kandidaten. Maar van oudsher is de SP een actiepartij en waar het kan, moeten actie en fractie hand in hand gaan. Als we dan voor de keuze komen te staan om te kiezen tussen het afdelingswerk (actie) en het deelnemen aan verkiezingen (fractie), zal actie altijd de voorkeur genieten. Dat is inherent aan de SP.”
Zoals Veenstra verwoordde, zou men door meedoen aan de verkiezingen actieve en capabele mensen aan het afdelingswerk moeten onttrekken. En dat kan volgens het afdelingsbestuur niet. Mede, omdat men als afdeling in twee gemeenten opereert en er dus een te grote versnippering zou plaats vinden. “We moeten hierin eerlijk zijn en constateren, dat we nog niet rijp zijn voor de verkiezingen en dat de partij onze leden nog te veel nodig heeft voor de opbouw van de partij. En dan hebben we nog te weinig mensen om beide zaken goed te doen met de nadruk op goed. We willen geloofwaardig blijven. Want bij de SP staat kwaliteit voorop”. Vooral ook omdat er van alles mis kan gaan als een en ander niet goed geregeld wordt, aldus Veenstra. Overigens is gebleken dat niet alleen de SP in Fryslân met dit soort problemen kampt. Er zijn meer partijen die hier mee zitten en toch meedoen om het meedoen en dat kan ten koste kan gaan van de kwaliteit van de gemeenteraad, volgens politicoloog Marcel Boogers. “En dat juist is nu de reden, waarom de SP niet meedoet. Politiek gaat over serieuze zaken en dat moet dan ook serieus genomen worden, want het gaat om en over mensen, “ aldus Veenstra. De vraag, of de Socialistische Partij de komende jaren uit beeld verdwijnt, wordt met nadruk ontkennend beantwoord: “Heel beslist niet. En dat is ook niet nodig, want de SP heeft een eigen gezicht gekregen in onze gemeenten. De afgelopen jaren is door talloze activiteiten gebleken dat de partij ook in onze gemeenten goed werk kan doen en heeft gedaan. Zowel als het gaat om puur politieke en maatschappelijk vraagstukken als om persoonlijke hulpverlening. De komende jaren zullen we ons richten op het opbouwen van een sterke afdeling met oog voor landelijke, maar ook gemeentelijke zaken. We zullen regelmatig op straat te vinden zijn, als het er om gaat op te komen voor de belangen van de mensen. En dat dit geen loze belofte is, heeft de geschiedenis in onze gemeenten al ruimschoots bewezen. Ook zullen we de gemeentelijke politiek kritisch blijven volgen en zonodig de bevolking steunen, wanneer het gaat om verbetering van haar situatie. De SP zal daarom ook de verkiezingsprogramma’s kritisch bekijken en een eigen geluid laten horen. Want ook buiten de raad kun je als politieke partij veel doen en vanuit een onafhankelijke positie bijdragen aan een goed beleid. Als we daarin slagen, zullen we in 2010 zeker van de partij zijn. Beschouw ons tot zolang maar als een waakhond buiten de deur”, besluit de heer Veenstra.

U bent hier