h

Socialistische Partij in Noordoost Fryslân dichter bij status afdeling

8 oktober 2004

Socialistische Partij in Noordoost Fryslân dichter bij status afdeling

Buitenpost. Op een goed bezochte bijeenkomst van de ledenwerkgroep Achtkarspelen-Kollumerland van de Socialistische Partij werd besloten om de naam van de werkgroep te wijzigen in Socialistische Partij Noordoost Fryslân.

De avond werd door de aanwezige leden als zeer positief ervaren en verliep op een gezellige en erg ontspannen wijze. Er werd afscheid genomen van oud-voorzitter Kor van der Veen, die om gezondheidsredenen en bestuurslid Marten de Vries, die om persoonlijke redenen terug moesten treden. In de persoon van Piet van der Galiën, die in een vlot tempo de agenda afhandelde, werd een nieuwe voorzitter gevonden en zijn functioneren deze avond bewees, dat hiermee en goede keus was gemaakt. Uit Kollumerland werden Auke van der Galiën en Belinda van der Galiën in het bestuur opgenomen.René Geertsma zal in samenwerking met de afdeling het webmasterschap van de werkgroep in de toekomst gaan verzorgen, zodat de werkgroep ook actief hieraan kan meewerken. Uit het jaaroverzicht van secretaresse Hetty Combs bleek, dat de SP in 2004 een groot aantal uiteenlopende activiteiten heeft ontplooid. Per maand werden de activiteiten aangegeven. Zo werd het afgelopen jaar aandacht besteed aan o.m. veel gemeentelijke zaken (onder meer knelpunten fietsers, jongerenbeleid, WIW-ers en ID-ers, gasboringen, controle van AOW-ers, gemeentelijke heffingen, verkaveling, contacten met jongeren, PVC-beleid, raadsbezoek, ouderenadviseur), maar ook algemene problemen trokken de aandacht van de werkgroep. Zo werd actief deelgenomen aan het protest tegen het uitzetbeleid van de regering en uiteraard tegen het kabinetsbeleid in het algemeen, zoals de demonstratie op 2 oktober. Een groot succes werd ook de actie No Claim - No Way, tegen de plannen van de regering in de zorg. Ook de actie tegen Container Cleaning Nederland trok veel aandacht, zo is wel gebleken. De werkgroep verzorgt een eigen nieuwsbrief en heeft in het kader van de Europese verkiezingen actief propaganda gevoerd voor de SP. Een hoogtepunt was toch wel het bezoek van Jan Marijnissen aan de gemeente Achtkarspelen, dat boven verwachting goed geslaagd is.

De voorzitter van de SP-afdeling Smallingerland (waar de ledenwerkgroep Noordoost Fryslân onder valt), Auke Veenstra, installeerde de nieuwe bestuursleden en gaf vervolgens in een kort overzicht de relatie tussen afdeling en werkgroep aan. De ledenwerkgroep krijgt de ruimte om zoveel mogelijk zelfstandig te handelen, maar het afdelingsbestuur blijft uiteindelijk verantwoordelijk, zodat werkwijze en activiteiten altijd binnen de kaders van de partij moeten vallen. Wel liet de afdelingsvoorzitter merken, dat hij van mening is, dat langzamerhand in Noordoost Fryslân wel eens gedacht mag worden aan een eigen afdeling. De werkgroep voldoet aan de meeste voorwaarden, die aan een afdeling worden gesteld: er is een bestuur aanwezig, de werkgroep beschikt over voldoende actieve leden en gelet op het jaaroverzicht ontplooit de werkgroep meer dan voldoende activiteiten en telt zij bijna 70 leden en dat is meer dan het vereiste aantal van 50. In de SP wordt een werkgroep eerst een half jaar afdeling in oprichting en dan wordt door werkgroepbestuur, afdelingsvoorzitter en regiobestuurder bekeken, of de werkgroep voorgedragen kan worden als zelfstandige afdeling. In dat halve jaar kunnen de puntjes op de i gezet worden.

Ook uit een ledenenquête blijkt, dat de SP onder de leden leeft. Tal van gemeentelijke, provinciale en landelijke actiepunten werden door de leden ingestuurd, die de komende tijd de aandacht van het bestuur zullen krijgen. Uit de enquête blijkt, dat de SP-werkgroep terug kan vallen op meerdere medewerkers. De uitslag van de enquête bevestigde overigens het beeld, dat de SP zich een eigen plek in Achtkarspelen en Kollumerland heeft veroverd. Wel werd ook de wens uitgesproken, at er meer diepgangdiscussie en kennisoverdracht binnen de werkgroep zal plaatsvinden. Suggesties, die het werkgroep bestuur ter harte zal nemen, aldus Hetty Combs. Na een intensieve discussie aan de hand van een aantal stellingen onder leiding van Heichina Hidding, kon de heer Van der Galiën rond half elf uiterst tevreden over deze geslaagde avond de bijeenkomst sluiten.

U bent hier